Rekomendacja Zakładu Żywienia i Suplementacji Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach

Żywność i żywienie

Żywność i żywienie

Żywność i żywienie ma ogromny wpływ na to jak się czujemy, jak wyglądamy a także w jakiej kondycji jest nasze zdrowie. Warto więc wiedzieć jak się odżywiać, by bezproblemowo cieszyć się życiem.

Cukier nie jest taki słodki

Cukier nie jest taki słodki

Płatki kukurydziane zalane niskotłuszczowym mlekiem oraz szklanka soku pomarańczowego na śniadanie, powinny służyć zdrowiu i zgrabnej sylwetce. Gdyby takie danie porównać do posiłku składającego się z dwóch jajek, pieczywa razowego i szklanki 1,5...

Tłuszcz tłuszczowi nie równy

Tłuszcz tłuszczowi nie równy

Przez ostatnie dziesięciolecia prześladują nas rozmaite choroby będące owocem współczesnego stylu życia. Przedwcześnie umieramy na zawał serca, udar mózgu i nowotwory. Męczymy się z otyłością cukrzycą, osteoporozą i bezpłodnością. Mamy kiepską ko...

Dlaczego uwielbiamy słodycze?

Dlaczego uwielbiamy słodycze?

Jak trudno nam niekiedy przejść obok stoiska pełnego pysznych i słodkich wypieków? Z pod czekoladowej polewy przeróżnych słodkości nieśmiało wyłaniają się orzeszki, rodzynki i inne bakalie. I jak tu się oprzeć, kiedy nasz wzrok usilnie rejestruje każdy najmniejszy szczegół, a wyczulone zmysły smaku bezlitośnie pobudzają wyobraźnię? Roześmiane oczy żywo przemierzają ekspozycję cukierniczej wystawy, coraz bardziej narasta w nas napięcie i uczuc...

Jak podwyższyć przemianę materii

Jak podwyższyć przemianę materii

Czasy, kiedy mogliśmy objadać się do woli dla wielu z nas minęły bezpowrotnie. Wciąż z zazdrością zerkamy w przeszłość i wspominamy beztroskie lata. W młodości nawet przez moment nie przyszłoby nam do głowy zastanawiać się nad tym co zjeść. Zwrac...

Moda na diety

Moda na diety

Magda odchudza się już ponad 10 lat. Gdy zaczynała swoje zmagania z bagażem zbędnych kilogramów miała 23 lata i 65kg. W tym czasie wypróbowała ponad dwadzieścia różnych diet odchudzających, począwszy od głodówek a skończywszy na diecie tłuszczowe...

Geny na talerzu

Geny na talerzu

Obecnie uważa się, że ponad 60% sprzedawanych na rynku produktów spożywczych zawiera w swoim składzie związki pochodzące z roślin biologicznie „poprawionych” przez człowieka. Chociaż ryzyko związane z żywnością genetycznie przetworzoną wydaje się...

Dlaczego natura nie wystarcza?

Dlaczego natura nie wystarcza?

Z każdym dniem nasz organizm toczy nieustanną walkę o przetrwanie. Wszelkie nawet najmniejsze błędy w stylu życia powodują kumulowanie niebezpiecznych zmian, prowadząc w efekcie do pogorszenia naszej kondycji zdrowotnej.

Jak przyrządzać posiłki?

Jak przyrządzać posiłki?

Chcąc się zdrowo odżywiać musimy wiedzieć nie tylko jakie produkty wybierać, a których unikać, ale także jak z nimi postępować. Wystarczy jedno pociągnięcie nożem, zbyt wczesne zanurzenie w garnku lub niewłaściwa temperatura smażenia, by wszystko co zdrowe w ułamku sekund zniknęło z talerza.