Rekomendacja Zakładu Żywienia i Suplementacji Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach

Suplementacja

Reduktory tłuszczu

CLA

CLA

Conjugated Linoleic Acid (CLA) - to sprzężony kwas linolowy. Jego głównym źródłem w pożywieniu jest tłuszcz mleczny oraz tłuszcz zwierząt przeżuwających. Znaczne ilości tego związku występują także w tłuszczu indyczym.

Działanie zielonej herbaty

Działanie zielonej herbaty

To jeden z najbardziej popularnych napojów wykorzystywanych w programach redukcji masy ciała. Jak wynika z licznych doniesień, może ona wspomagać proces odchudzania na wiele sposobów i co ciekawe, efekt ten nie jest zależny od kofeiny zawartej...

Chrom

Chrom

Chrom jest składnikiem mineralnym  wchodzącym w skład budowy niskocząsteczkowego związku organicznego zwanego czynnikiem tolerancji glukozy, w skrócie GTF (Glucose Tolerance Factor). Zasadniczym działaniem GTF jest poprawa funkcjonowania hormonu insuliny, którego działanie u osób z nadwagą jest często zaburzone.

Termogeniki

Termogeniki

Pod ogólnym pojęciem termogeników kryją się substancje chemiczne posiadające zdolność stymulowania procesu termogenezy, czyli wzmożonej produkcji ciepła przez organizm. Termogeniki silnie pobudzają pracę układu nerwowego, wzmagając tym samym w...

Karnityna

Karnityna

W dawnej nomenklaturze karnityna była nazywana witaminą BT, gdyż uważano, że organizm  nie posiada możliwości jej wytwarzania. Obecnie wiadomo, że u człowieka i innych ssaków karnityna jest syntetyzowana przez organizm, dlatego nazwa „witamina...

Jak wspomóc wydolność

Jak wspomóc wydolność

Wzmożona aktywność fizyczna jest jednym z kluczowych elementów wspierających proces redukcji nadwagi, jednak dużą część populacji otyłej ma istotne problemy z wykonywaniem dodatkowych wysiłków, co wiąże się najczęściej ze słabą wydolnością krą...

Problem niedożywienia

Problem niedożywienia

Niskoenergetyczna dieta jest na ogół niedoborowa w wiele składników odżywczych, szczególnie witamin i minerałów. Pokrycie podstawowego zapotrzebowania pokarmowego jest praktycznie niemożliwe, kiedy podaż kalorii spada poniżej 1400-1600kcal na ...

Łaknienie na słodycze

Łaknienie na słodycze

Wysoki udział węglowodanów szczególnie ich form wysokoprzetworzonych wpływa w istotny sposób na pobudzanie mechanizmów neurohormonalnych i metabolicznych sprzyjających gromadzeniu rezerw tłuszczu.

Preparaty hamujące łaknienie

Preparaty hamujące łaknienie

Wiele osób, szczególnie mężczyzn wykazuje duże upodobanie do potraw wysokokalorycznych z dużą zawartością tłuszczu takich jak tłuste gatunki mięs, wędlin, podroby.

Zamienniki posiłków

Zamienniki posiłków

Regularność odżywiania jest jednym z najistotniejszych czynników wpływających na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zbyt mała ilość posiłków w ciągu dnia oraz zbyt długie przerwy między nimi mogą znacząco wpływać na rozwój i przebieg otyłośc...