Rekomendacja Zakładu Żywienia i Suplementacji Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach

Dla kobiet

Czerwone wino


dr Dariusz Szukała


Źródło: fitdietetyk.pl


Czerwone wino

Strona 1 z 2

Naukowców już od dawna zastanawiał fakt, dlaczego Francuzi, których styl życia niewiele różni się od pozostałych mieszkańców Europy czy Ameryki, rzadziej chorują i umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca? Niezwykłą zagadkę udało się rozwiązać dopiero po wielu latach intensywnych badań. Jak się okazało powodem dobrej kondycji Francuzów niespodziewanie okazało się czerwone wino.

W 1992 roku na łamach pisma Lancet Serge Renaud przedstawił kilkunastoletnie wyniki badań na ponad 30 tysiącach Francuzów. Jak wynikało z obserwacji u osób pijących 2-5 kieliszków wina dziennie prawdopodobieństwo zgonu z powodu chorób serca i układu krążenia, zmniejsza się o 28-38%. Wino składa się z 10-14 % alkoholu – składnika niezbędnego dla utrzymania jego właściwego smaku, zapachu i działania. Ale nie to wydaje się decydować o wyjątkowości tego napoju. Szczególne znaczenie w zapobieganiu miażdżycy i chorobom serca mogą mieć niealkoholowe, związki polifenolowe (flawonoidowe) zawarte w winie, wśród których najważniejszą rolę pełnią kwercetyna, resweratrol, katechina i epigallokatechina. Polifenole wykazują przede wszystkim szerokie spektrum działania w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszają tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen. Jednocześnie polifenole skutecznie hamują niebezpieczne reakcje wolnorodnikowe. Wykazano, że polifenole zawarte w czerwonym winie, w zależności od stężenia mogą zmniejszać utlenianie cholesterolu LDL od 60 do 98% i tym samym zapobiegać niekorzystnym reakcjom miażdżycowym. Naukowców już od dawna zastanawiał fakt, dlaczego Francuzi, których styl życia niewiele różni się od pozostałych mieszkańców Europy czy Ameryki, rzadziej chorują i umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca? Niezwykłą zagadkę udało się rozwiązać dopiero po wielu latach intensywnych badań. Jak się okazało powodem dobrej kondycji Francuzów niespodziewanie okazało się czerwone wino.

Najważniejsza rolę w czerwonym winie odgrywa jednak resweratrol. Japończycy już od dawna składnik ten uwzględniali w opisach ziołowych mikstur stosowanych w leczeniu zaburzeń lipidowych, zapaleń i chorób serca. Ten szczególny rodzaj polifenolu występuje obficie w skórkach czerwonych winogron, gdzie chroni owoce przed inwazją mikroorganizmów, głównie grzybów. Jak wykazano w badaniach  resweratrol zmniejsza zlepianie się płytek krwi, obniża syntezę tłuszczów w wątrobie oraz hamuje utlenianie cząsteczek LDL-cholesterolu i to znaczniej silniej niż witamina E. Jednocześnie dowiedziono, że związek ten działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, przez co usprawnia przepływ krwi. W innych badaniach wykazano również, że resweratrol może działać hamująco na najważniejsze stadia powstawania i rozwoju nowotworów.

Białe kontra czerwone

Wszystko wskazuje na to, że  właściwości prozdrowotne wykazuje przede wszystkim czerwone wino, gdyż w procesie jego fermentacji wykorzystuje się nie tylko miąższ owoców, ale również cenne skórki będące najważniejszym źródłem resweratrolu i kwercetyny. Łączna zawartość polifenoli jest, aż dziesięciokrotnie wyższa niż w winach białych i niewątpliwie w zakresie profilaktyki kardiologicznej to właśnie ono odgrywa pierwszoplanowa rolę. W jednym z badań wykazano, że u zdrowych ochotników spożywających 400ml czerwonego wina na dobę przez okres 2 tygodni nastąpił wzrost korzystnej frakcji cholesterolu HDL, czego nie wykazano w przypadku wina białego.



Zadbaj o twarz Zadbaj o twarz Czas mija nieubłaganie, co najszybciej i najwyraźniej widać na twarzy. Skóra...
Urok rumieńców Urok rumieńców Nagle robi się gorąco, ręce i kolana zaczynają drżeć, twarz pokrywa rumienie...
Łabędzia szyja Łabędzia szyja Zdaniem dermatologów estetycznych, piękna i wysmukła szyja tylko w 20% jest ...