Rekomendacja Zakładu Żywienia i Suplementacji Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach

Dieta w ciąży

W ciąży należy ograniczyć sól


dr Dariusz Szukała


Źródło: fitdietetyk.pl


W ciąży należy ograniczyć sól


Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.

Warto więc zrezygnować z dodatkowego dosalania potraw oraz ograniczać jej dodawanie podczas gotowania. Wysokie spożycie sodu w diecie, może być uwarunkowane nie tylko stosowaniem soli kuchennej, ale także spożywaniem produktów żywnościowych bogatych w ten składnik pokarmowy (wędliny, wędzonki, sery żółte, topione, słone pieczywa, gotowe sosy i zupy, konserwy mięsne, dania typu Fast Food, kiszonki, itp.). Znaczącym źródłem tego składnika są także różne słone przekąski, jak chipsy, paluszki, słone orzeszki, a także frytki. Udział tego typu produktów powinien być, więc wyraźnie ograniczany. Do przyrządzania potraw nie należy stosować soli niejodowanej oraz słonych mieszanek przyprawowych.



Warzywa i owoce Warzywa i owoce Warzywa i owoce to niezwykle istotne źródło witamin i minerałów dla kobiet w...