Rekomendacja Zakładu Żywienia i Suplementacji Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach

Reduktory tłuszczu

Łaknienie na słodycze


dr Dariusz Szukała


Źródło: fitdietetyk.pl


Łaknienie na słodycze


Wysoki udział węglowodanów szczególnie ich form wysokoprzetworzonych wpływa w istotny sposób na pobudzanie mechanizmów neurohormonalnych i metabolicznych sprzyjających gromadzeniu rezerw tłuszczu.

Cukry proste zawarte w takich produktach jak cukier, słodycze, napoje słodzone, jasne przetwory mączne pobudzają wydzielanie insuliny - hormonu odpowiedzialnego za transportowanie nadmiaru glukozy do komórek i obniżanie jej poziomu we krwi. Niestety, insulina to również najważniejszy hormon odpowiedzialny za proces rozrostu tkanki tłuszczowej. Ponadto cukry jako szybko i łatwo dostępne źródło energii hamują proces mobilizacji rezerw energetycznych nagromadzonych w formie tłuszczu zapasowego. Jest więc oczywiste, że nadmiar węglowodanów w diecie, szczególnie tzw. produktów wysokoglikemicznych (szybko podnoszących poziom cukru we krwi) może w istotny sposób utrudniać proces redukcji masy ciała. Wzmożone łaknienie na tego typu produkty jest często obserwowane w okresach wzmożonych napięć nerwowych, przy huśtawkach nastroju lub w stresie.

Węglowodany, bowiem za pomocą różnych mechanizmów metabolicznych i neurohormonalnych mają zdolność łagodzenia nadmiernej pobudliwości układu nerwowego oraz przywracania dobrego nastroju. U osób wykazujących duże preferencje do produktów węglowodanowych wysokoprzetworzonych, w procesie wspomagania diety można wykorzystywać zarówno suplementy hamujące nadmierny apetyt na cukry jak też łagodzące ich niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową. Pod tym względem na szczególna uwagę zasługują m.in. kwas hydroksycytrynowy (HCA) oraz chrom. Pierwszy z preparatów hamuje m.in reakcje enzymatyczne odpowiedzialne za syntezy kwasów tłuszczowych z glukozy, ogranicza wytwarzanie trójglicerydów i cholesterolu. HCA w połączeniu z chromem hamuje proces lipogenezy (tworzenia tłuszczu), sprzyja syntezie i magazynowaniu cukru w mięśniach i wątrobie, co z jednej strony przyspiesza uczucie sytości, z drugiej ogranicza wychwyt cukru przez tkankę tłuszczową.

Mając na uwadze, że upodobanie do potraw z dużą zawartością węglowodanów jest szczególnie często obserwowane w stanach wzmożonego napięcia psychicznego, korzystne mogą okazać się także suplementy diety tonizujące pracę układu nerwowego takie jak witaminy grupy B, magnez, acety-l-karnityna, wyciąg ginkgo-biloba. Z kolei w okresie praktykowania diet odchudzających o obniżonej podaży węglowodanów, warto stosować aminiowkas l-glutaminę, który przy niskim spożyciu cukrów możne ulegać przemianie do glukozy, nie aktywując przy tym insuliny. Glutamina posiada także dodatkowe własciwości ochronne wobec białek mięśniowych, co w istotny zapobiega utracie masy beztłuszczowej ciała podczas stosowania diety redukcyjnej.



Termogeniki Termogeniki Pod ogólnym pojęciem termogeników kryją się substancje chemiczne posiadając...