Rekomendacja Zakładu Żywienia i Suplementacji Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach

Rola i znaczenie suplementacji

Formy podawania suplementów


dr Dariusz Szukała


Źródło: fitdietetyk.pl


Formy podawania suplementów


Stosowane we wspomaganiu diety suplementy mogą występować w formie proszkowej, płynnej, jako żele, kapsułki lub tabletki.

Sproszkowane formy suplementów to najczęściej odżywki białkowe, węglowodanowe lub węglowodanowo-białkowe, które służą do przygotowywania specjalnych smakowych lub bezsmakowych koktajli. Preparaty wzbogacają codzienną dietę w energię oraz niezbędne składniki odżywcze potrzebne w powysiłkowej regeneracji organizmu. Mogą także stanowić idealny zamiennik wybranych posiłków w przypadku osób prowadzących nieregularny tryb odżywiania.

W formie płynnej występują najczęściej gotowe napoje węglowodanowo-mineralne, których zadaniem jest uzupełnianie wody, energii i składników mineralnych traconych w trakcie wysiłku. Napoje, w zależności od koncentracji węglowodanów i minerałów mogą być wykorzystywane zarówno podczas trwania pracy mięśniowej jak i też bezpośrednio po wysiłku, w celach przeprowadzenia energetycznej regeneracji.

Kapsułki i tabletki zawierają najczęściej jeden lub klika skoncentrowanych mikroskładników, które zasadniczo nie pełnią roli energetyczno-odżywczej, lecz wspomagają organizm w ściśle określonych procesach fizjologicznych.