Rekomendacja Zakładu Żywienia i Suplementacji Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach

Zioła

Ocena:

0


Do tej pory jako przypraw do potraw używałam tylko soli i pieprzu. Nie stosowałam ziół. Teraz chciałabym to zmienić. Może ktoś mi podpowie jakie stosować zioła i do jakich potraw. Wstyd się przyznać, ale w tym temacie jestem "zielona" :(


1 odpowiedź

Ocena:

0


odpowiedź eksperta

Witam! świetnie, że chce Pani wzbogacić swoją kuchnię w zioła. To co oferuje nam natura jest najlepszym wyborem nie tylko dla naszych kubków smakowych, ale również zdrowia.
Wybór ziół jest przeogromny, także można tutaj nieco poszaleć :-) Podsunę Pani klika pomysłów na ich zastosowanie. A więc: anyż  jest doskonały do potraw z wieprzowiny, pieczonej ryby i pieczonego kurczaka. Bazylia ma szerokie zastosowanie. Bazylię dodajemy do sosów, sałatek, zup, omletów, potraw przygotowywanych na bazie ryb, potraw z makaronów oraz potraw warzywnych, właściwie nadaje się do prawie każdej potrawy, tak samo jest z oregano.Chili jest najczęściej stosowana do dań gulaszowych, pieczonych mięs i duszonych warzyw. Doprawione nią dania mają bardzo ostry smak, stąd też zalecany jest umiar w jej dozowaniu.
Cynamon swoje zastosowanie ma w doprawianiu dań ryżowych, kompotów owocowych, deserów czekoladowych oraz ciast. Jest doskonałym dodatkiem do potraw z jagnięciny. Majeranek
znakomity jest do dań z roślin strączkowych ora potraw z tłustych mięs, zup itp.

Proszę się nie bać eksperymentowania z ziołami, powodzenia w kuchni życzę!



Elżbieta G.

Dziękuję za odpowiedź... zacznę eksperymentować z ziołami...Pozdrawiam

odpowiedz w tym wątku