Obliczenia zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze
W literaturze poświęconej żywieniu sportowców wiele mówi się na temat zapotrzebowania zawodników na energię, węglowodany, białko i tłuszcze. Zalecenia odnośnie spożycia tych składników w diecie muszą być powiązane z metabolizmem charakterystycznym dla danego typu obciążeń treningowych.
W zależności od rodzaju wysiłku, jego intensywności i czasu trwania, dieta musi pod tym kątem być nieco odmienna. Wiadomo, że w dyscyplinach takich jak biegi długodystansowe czy kolarstwo, organizm potrzebuje przede wszystkim węglowodanów, natomiast tam gdzie potrzebna jest siła i masa mięśniowa, kluczowym makroskładnikiem żywieniowym jest białko. Jak jednak to wszystko obliczyć praktycznie?
Postaramy się pokazać jak w prosty i w miarę precyzyjny sposób obliczyć zapotrzebowania zawodnika na energię i podstawowe składniki pokarmowe. Pokażemy to nie tylko w kontekście wysiłku ogólnego, ale także kilkudziesięciu różnych dyscyplin sportowych.
Pierwszy krok – obliczamy należną masę ciała
Należna masa ciała – to waga jaką powinniśmy utrzymywać w stosunku do swojego wzrostu. Równanie to nie jest precyzyjne dla osób o wysokim udziale masy mięśniowej, dlatego w przypadku tych zawodników, za należną masę ciała należy przyjąć aktualną wagę (pod warunkiem, że ciało nie zawiera zbyt dużo tkanki tłuszczowej)
W = ( H – 100 ) – ( H – 100 ) wzór dla mężczyzn
10
W = ( H – 100 ) – ( H – 100 ) wzór dla kobiet
20
gdzie : W – należna masa ciała H – wzrost w cm
Drugi krok – ustalamy ogólne zapotrzebowanie na energię
Obliczenie potrzeb energetycznych organizmu wymaga wykonania kilku obliczeń. Staramy się rozwiązać po kolei każde równanie i na osobnej kartce zebrać wyniki naszych obliczeń. Ustalenie wartości podstawowej przemiany materii (PPM), czyli najniższej, niezbędnej ilości energii, jaką potrzebuje organizm dla zachowania podstawowych funkcji życiowych, takich jak praca układu oddechowego i krążenia, utrzymanie stałej temperatury ciała, budowa i odbudowa tkanek, czynność narządów i gruczołów wydzielniczych, utrzymanie odpowiedniego stężenia elektrolitów i inne.
Kobiety:
PPM (kcal/dobę) = 655 + 9,6 x W + 1,8 x H – 4,7 x A
Mężczyźni:
PPM (kcal/dobę) = 66,4 + 13,7 x W + 6,0 x H – 6,8 x A gdzie:
W ( weight) – należna masa ciała w kg
H (height) – wzrost w cm
A (age) – wiek w latach
Określenie zapotrzebowania organizmu na kalorie podczas codziennej, zwykłej aktywności fizycznej (CAF), nie wliczając w to zajęć treningowych. Obejmuje to rodzaj pracy zawodowej, wykonywanie codziennych obowiązków, praca w ogrodzie, itp. CAF = PPM x 1,4 – przy pracy lekkiej
PPM x 1,7 – przy pracy średniej
PPM x 2,0 – przy pracy ciężkiej
Obliczenie kosztu energetycznego prowadzonego treningu (KET). Zużycie kalorii podczas wysiłku może się różnić w zależności od rodzaju treningu, stopnia jego intensywności i długości.
Trening anaerobowy
trening umiarkowanie ciężki – 8 kcal/min
trening ciężki – 10 kcal/min
trening bardzo ciężki – 12 kcal/min
Trening aerobowy
tętno do 120/min - ok. 2 – 5 kcal/min
tętno 120 – 160/min - ok. 7 – 10 kcal/min
tętno pow. 160/min - ok.10 – 12 kcal/min
KET= ……… (mnożymy średni czas trwania treningu przez odpowiedni współczynnik kaloryczny. Dotyczy to tylko sportowców którzy trenują min. 4 razy w tygodniu)
Ustalenie tzw. swoiście dynamicznego działania pokarmu (SDDP), czyli ilości kalorii jaką potrzebuje organizm na utrzymanie procesów związanych z trawieniem i wchłanianiem składników pożywienia
SDDP = PPM x 0,1
W celu ustalenia całkowitej przemiany materii (CMP) czyli całodobowego wydatku energetycznego związanego z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu, pracą zawodową, codziennymi czynnościami oraz aktywnością sportową, konieczne jest zsumowanie wartości obliczonych w punktach 3-5:
CPM = CAF + KET + SDDP W przypadku programów odżywiania ukierunkowanych na redukcję masy ciała lub wzrost masy ciała wartość CPM może zostać pomniejszona lub powiększona o 500-1000kcal na dobę.
Krok trzeci – ustalenie zapotrzebowania na białko, węglowodany i tłuszcze
Ustalenie zapotrzebowania na białko, tłuszcze i węglowodany. W celu ustalenia zapotrzebowania w diecie na podstawowe składniki pokarmowe w pierwszej kolejności należy ustalić jaki procent energii powinien stanowić każdy z nich. W przypadku różnych dyscyplin sportowych wartości te mogą być odmienne (poniższa tabela). Następnie, aby obliczyć ile gramów białka, tłuszczów i węglowodanów powinna zawierać dieta, korzystamy z następujących wzorów:
- Białko w gramach = (CPM x B% / 100) / 4
- Tłuszcze w gramach = (CPM x T% / 100) / 9
- Węglowodany w gramach = (CPM x W% / 100 ) / 4
Wartości: B%, T%, W% dla poszczególnych dyscyplin sportowych zawarte są w tab.
Dyscyplina | % zapotrzebowania na składniki w zależności od rodzaju dyscypliny sportowej | ||
---|---|---|---|
Białko (B%) | Tłuszcze (T%) | Węglowodany (W%) | |
Alpinizm 1500-200m | 14 | 23 | 63 |
Alpinizm 2000-3500m | 14 | 23 | 62 |
Alpinizm pow.3500m | 16 | 19 | 65 |
Biatlon | 12 | 26 | 62 |
Biegi krótkie | 14 | 30 | 56 |
Biegi średnie | 14 | 29 | 57 |
Biegi długie | 12 | 25 | 63 |
Boks | 14 | 30 | 56 |
Chód | 12 | 25 | 63 |
Dziesięciobój | 14 | 30 | 56 |
Gimnastyka sportowa | 15 | 32 | 53 |
Hokej na lodzie, trawie | 14 | 31 | 55 |
Jeżdziectwo | 14 | 31 | 55 |
Judo | 14 | 30 | 56 |
Kajakarstwo | 13 | 27 | 60 |
Kolarstwo torowe | 13 | 27 | 60 |
Kolarstwo szosowe | 13 | 26 | 62 |
Kolarstwo górskie | 13 | 27 | 61 |
Koszykówka | 14 | 29 | 57 |
Kulturystyka | 16 | 31 | 53 |
Łucznictwo | 14 | 29 | 57 |
Łyżwiarstwo figurowe, szybkie | 13 | 27 | 60 |
Narciarstwo – zjazd, slalom, skoki | 13 | 27 | 60 |
Narciatswo – biegi | 12 | 26 | 62 |
Pięciobój | 14 | 30 | 56 |
Piłka nożna, ręczna | 14 | 29 | 57 |
Pływanie | 14 | 31 | 55 |
Podnoszenie cieżarów | 14 | 31 | 55 |
Rzut oszczepem, kulą, dyskiem | 15 | 30 | 55 |
Siatkówka | 14 | 29 | 57 |
Siedmiobój | 14 | 30 | 56 |
Skok w dal | 14 | 30 | 56 |
Skok wzwyż, o tyczce | 14 | 29 | 57 |
Sport motorowy | 14 | 29 | 57 |
Sport rekreacyjny | 13 | 29 | 58 |
Strzelectwo | 14 | 29 | 57 |
Szermierka | 14 | 29 | 57 |
Sztuki walki | 14 | 29 | 57 |
Tenis stołowy, ziemny | 14 | 29 | 57 |
Triatlon | 12 | 26 | 62 |
Wioślarstwo | 13 | 27 | 60 |
Zapasy | 14 | 30 | 56 |
Żeglarstwo | 13 | 27 | 60 |