Centrum wiedzy

Poprawa potencji seksualnej

Poprawa potencji seksualnej

Przykładowa dieta

07:00 Posiłek I
Propozycja 1. Pieczywo z pastą z awokado, jogurt naturalny z owocami i lnem mielonym
Chleb żytni pełnoziarnisty90 g3 kromki
Awokado90 g1 porcja
Pomidor130 g1 średnia sztuka
Bazylia świeża9 g3 łyżeczki
Sok z cytryny5 g1 łyżeczka
Jogurt naturalny220 g1 szklanka
Siemie lniane5 g1 łyżeczka
Kiwi60 g1 sztuka
Truskawki100 g10 sztuk

Sposób przygotowania: Z awokado wyżłobić miąższ. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę awokado i pomidor zmiksować. Pieczywo posmarować pastą, skropić sokiem z cytryny i oprószyć listkami świeżej bazylii. Kiwi obrać i pokroić. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić na połówki. Owoce połączyć z jogurtem, dodać siemię i wymieszać.

10:00 Posiłek II
Propozycja 1. Sałatka z grejpfruta i orzechów, pieczywo pełnoziarniste z szynką i pomidorem
Mieszanka sałat15 g2 garście
Grejpfrut300 g1 sztuka
Orzechy włoskie bez łupin16 g4 sztuki
Oliwa z oliwek5 g1 łyżeczka
Sok z cytryny5 g1 łyżeczka
Cukier2 gszczypta
Pieprz czarny mielony2 gszczypta
Sól2 gszczypta
Chleb żytni pełnoziarnisty60 g2 kromki
Szynka z kurczaka40 g2 duże plastry
Pomidor28 g4 plastry

Sposób przygotowania: Różyczki brokuła ugotować w wodzie, wyłożyć na talerz, ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem naturalnym i drobno pokrojonym koprem. Migdały uprażyć na złoty kolor bez tłuszczu na patelni teflonowej. Do miseczki włożyć różyczki brokuła, ser fetę i polać sosem jogurtowym. Całość posypać migdałami. Pieczywo zjeść do posiłku.

13:00 Posiłek III
Propozycja 1. Sałatka z krewetek, brzoskwini i zielonego groszku, pieczywo
Krewetki tygrysie72 g6 sztuk
Brzoskwinia120 g1 średnia sztuka
Groszek zielony konserwowy220 g1 szklanka
Sałata10 g2 liście
Sok z limony6 g1 łyżka
Olej lniany10 g2 łyżki
Pieprz czarny mielony2 gszczypta
Sól2 gszczypta
Chleb żytni pełnoziarnisty60 g2 kromki

Sposób przygotowania: Krewetki umyć, usunąć ogonki i ugotować na parze. Sałatę porwać i przełożyć do miseczki. Dodać groszek, krewetki i brzoskwinię pokrojoną na mniejsze kawałki. Sok z limonki połączyć z olejem, dodać sól i pieprz. Sosem polać sałatkę. Całość wymieszać.

16:00 Posiłek IV
Propozycja 1. Łosoś z pęczakiem i wiosenną surówką
Łosoś surowy, filet150 g1 sztuka
Przyprawa do ryb3 g1 łyżeczka
Sok z cytryny5 g1 łyżeczka
Kasza jęczmienna, pęczak100 g1 woreczek
Sałata logowa70 g2 liście
Pomidor130 g1 średnia sztuka
Ogórek70 g1 sztuka
Jogurt naturalny 2%50 g1/3 kubka
Sok z cytryny10 g1 łyżka
Pieprz czany mielony2 gszczypta
Koper3 g1 łyżeczka

Sposób przygotowania: Łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą do ryb lub ulubionymi ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Dodać pomidora i ogórka pokrojonego w kostkę. Jogurt doprawić pieprzem, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Sos dodać do reszty składników i wymieszać.

19:00 Posiłek V
Propozycja 1. Dorsz w warzywach z ryżem i brokułami, sok pomidorowy
Dorsz surowy filet100 g1 sztuka
Papryka czerwona60 g1/2 małej sztuki
Cukinia100 g1 kawałek
Oliwa z oliwek5 g1 łyżeczka
Pomidor15 g2 plastry
Bazylia świeża3 g1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony1 g1/2 łyżeczki
Sól2 gszczypta
Sok z cytryny5 g1 łyżeczka
Ryż brązowy50 g1/2 woreczka
Brokuły100 g1 sztuka
Sok pomidorowy220 g1 szklanka

Sposób przygotowania: Rybę rozmrozić, doprawić solą i pieprzem. Na kawałku folii aluminiowej ułożyć doprawioną rybę, na to paski papryki, cukinii i cząstki pomidora. Całość skropić sokiem z cytryny, oliwą i posypać posiekaną bazylią. Zawinąć szczelnie w folię i piec w piekarniku w 180 stopniach około 20 minut. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki, gotować na parze około 7 minut. W razie potrzeby można posolić do smaku.

Analiza odżywcza diety

Wybrane składnikiZawartość w diecie
Kalorie2420 kcal
Białko121 g
Węglowodany374 g
Tłuszcze68 g
Tłuszcze nasycone14 g
Tłuszcze jednonienasycone30 g
Tłuszcze wielonienasycone25 g
Omega-36,2 g
Witamina B12,3 mg
Witamina B22,2 mg
Witamina PP33 mg
Witamina B128,4 mcg
Witamina C457 mg
Witamina E22,4 mg
Wapń1128 mg
Magnez695 mg
Żelazo27,2 mg
Cynk17,6 mg
Błonnik pokarmowy71 g