„Praktyka żywienia osób aktywnych i sportowców” - szkolenie
W dniu 25.01.2014 w Ostrowie Wielkopolski odbyło się kolejne szkolenie z cyklu „Praktyka żywienia osób aktywnych i sportowców”.
Tym razem celem zjazdu było przekazanie uczestnikom wiedzy w zakresie zasad prawidłowego projektowania terapii dietetycznej w klubach sportowych i fitness. W ramach szkolenia poruszono między innymi tematykę prawidłowej obsługi klienta, podejście psychologiczne, zasady motywowania klientów oraz zaprezentowano sposoby rozwiązywania najczęstszych problemów żywieniowych. Szkolenie miało między innymi uporządkować wiedzę praktyczną w zakresie wielu istotnych problemów: co zrobić, gdy ktoś nie chce, lub nie może zjeść pierwszego posiłku? Jak postępować w przypadku osób pracujących zawodowo na zmiany? Jak ustosunkować się do treningów prowadzonych na czczo? Jak powinien wyglądać posiłek przed i po treningowy? Co zjeść po późnym treningu wieczornym? Inne
Druga część szkolenia została poświęcona problematyce nadwagi. Przekazano między innymi nowe podejście do zasad interpretowania masy ciała, wyjaśniono najważniejsze mechanizmy metaboliczne, fizjologiczne i hormonalne odpowiedzialne za problemy z utrzymaniem właściwej wagi a także wskazano potrzebę zlecania określonych badań laboratoryjnych.
Organizatorem szkolenia była Agencja Promocji Zdrowia przy współpracy z Centrum Żywienia Sportowego Fit Dietetyk – ogólnopolską siecią poradni dietetycznych zajmujących się doradztwem żywieniowym w klubach fitness i ośrodkach sportowych. W ramach szkolenia przekazano ogrom wiedzy praktycznej wyniesionej z codziennej praktyki zawodowej, jaka zdobywana jest w ramach projektów realizowanych przez Agencję Promocji Zdrowia. Jednym z nich jest m.in. ogólnopolska sieć poradni dietetycznych Dobry Dietetyk, która skupia już ponad 200 poradni dietetycznych w kraju.
Szkolenie poprowadził założyciel sieci Dobry Dietetyk i Fit Dietetyk w Polsce - dr Dariusz Szukała, który jak zawsze przekazał w sposób przystępny ogrom niezwykle cennej wiedzy praktycznej. W swoim wystąpieniu zaprosił wszystkich na kolejne szkolenie jakie odbędzie się już 19.04.2014, które w całości zostanie poświęcone zasadom zlecania i interpretowania badań laboratoryjnych w praktyce żywienia.
Szkolenie styczniowe służyło także wymianie cennych doświadczeń zawodowych między uczestnikami a w niektórych przypadkach zaowocowało także podjęciem współpracy z siecią Fit Dietetyk, która oferuje kompletny model prowadzenia profesjonalnej poradni dietetycznej w klubie fitness.