Przykładowa dieta
07:00 Posiłek I
| Propozycja 1. Jajka w koszulkach na jogurcie z pieczywem, sok pomidorowy, owoc |
|---|
| Jajko | 100 g | 2 sztuki |
| Ocet winny | 10 g | 1 łyżka |
| Jogurt naturalny 2% | 50 g | 1/3 kubka |
| Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
| Sól | 2 g | szczypta |
| Masło | 5 g | 1 łyżeczka |
| Przyprawa papryka słodka | 2 g | szczypta |
| Pieprz kolorowy świeżo mielony | 2 g | szczypta |
| Chleb graham | 60 g | 2 sztuki |
| Sok pomidorowy | 220 g | 1 szklanka |
| Pomarańcza | 150 g | 1 sztuka |
Sposób przygotowania: Wodę z octem zagotować. Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z jogurtem i solą. Przełożyć na talerz. Masło roztopić, dodać słodką paprykę. Do wrzącej wody z dodatkiem octu wbić jajka (każde oddzielnie) i gotować przez 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na jogurcie. Całość polać roztopionym masłem i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.
10:00 Posiłek II
| Propozycja 1. Pasta z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem, pieczywo, owoc, olej lniany |
|---|
| Ser twarogowy chudy | 40 g | 2 plastry |
| Rzodkiewka | 30 g | 2 sztuki |
| Szczypiorek | 10 g | 2 łyżki |
| Jogurt naturalny | 25 g | 1 łyżka |
| Pieprz czarny | 2 g | szczypta |
| Sól | 2 g | szczypta |
| Chleb chrupki | 20 g | 2 sztuki |
| Jabłko | 160 g | 1 średnia sztuka |
| Olej lniany | 7 g | 1 łyżeczka |
Sposób przygotowania: Ser biały rozdrobnić widelcem, rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek drobno posiekać, wszystko razem wymieszać dodać jogurt, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Spożyć przegryzając chrupkim pieczywem. Olej należy spożyć przed lub po posiłku.
13:00 Posiłek III
| Propozycja 1. Kanapka z szynką, pomidorem i kiełkami, kefir, owoc |
|---|
| Chleb graham | 30 g | 1 kromka |
| masło | 5 g | 1 łyżeczka |
| Sałata | 5 g | 1 liść |
| Szynka z piersi kurczaka | 20 g | 1 duży plaster |
| Pomidor | 14 g | 2 plastry |
| Kiełki | 5 g | 1 łyżeczka |
| Kefir 2% | 220 g | 1 szklanka |
| Banan | 140 g | 1 mała sztuka |
Sposób przygotowania: Pieczywo posmarować masłem, położyć sałatę, szynkę, plastry pomidora oraz kiełki.
16:00 Posiłek IV
| Propozycja 1. Dorsz grillowany w miodowo-musztardowej marynacie z ryżem i surówką |
|---|
| Dorsz surowy filet | 120 g | 1 sztuka |
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
| Sól | 1 g | 1 łyżeczka |
| Miód | 3 g | 1/2 łyżeczki |
| Musztarda | 5 g | 1 łyżeczka |
| Koper | 6 g | 1 łyżka |
| Sok z cytryny | 10 g | 1 łyżka |
| Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
| Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka |
| Ryż brązowy | 50 g | 1/2 woreczka |
| Marchew | 100 g | 2 sztuki |
| Jabłko | 80 g | 1/2 średniej sztuki |
| Olej lniany | 5 g | 1 łyeczka |
| Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka |
Sposób przygotowania: Fileta z dorsza umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem z solą, posypać pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki. Oliwę wymieszać z musztardą i miodem, koperek drobno posiekać. Dorsza posmarować marynatą miodowo-musztardową, posypać koperkiem i grillować w piekarniku lub na patelni grillowe około 5 minut z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny i olej lniany. Wymieszać.
19:00 Posiłek V
| Propozycja 1. Sałatka z wędzonym łososiem i pomidorami w sosie cytrynowym, pieczywo, owoc |
|---|
| Sałata lodowa | 40 g | 2 liście |
| Łosoś, wędzony | 40 g | porcja |
| Pomidorki koktajlowe | 140 g | 7 sztuk |
| Ogórek zielony | 80 g | 1 srednia sztuka |
| Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka |
| Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka |
| Miód | 2 g | 1/2 łyżeczki |
| Musztarda | 2 g | 1/4 łyżeczki |
| Sól | 2 g | szczypta |
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
| Chleb żytni pełnoziarnisty | 30 g | 1 kromka |
| Kiwi | 60 g | 1 sztuka |
Sposób przygotowania: Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki. Do sałaty dodać pomidorki przekrojone na pół, ogórek i łososia pokrojone w plasterki. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny, dodać miód, musztardę, sól i pieprz. Wymieszać wszystko tak, aby powstała emulsja. Przygotowaną sałatkę polać sosem.
Analiza odżywcza diety
| Wybrane składniki | Zawartość w diecie |
|---|
| Kalorie | 1660 kcal |
| Białko | 82 g |
| Węglowodany | 228 g |
| Tłuszcze | 51 g |
| Tłuszcze nasycone | 17 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 21 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 15 g |
| Omega-3 | 1,5 g |
| Witamina B1 | 1,5 mg |
| Witamina B2 | 1,9 mg |
| Witamina PP | 21 mg |
| Witamina B12 | 5,7 mcg |
| Witamina C | 208 mg |
| Witamina E | 14,1 mg |
| Wapń | 730 mg |
| Magnez | 422 mg |
| Żelazo | 15,3 mg |
| Cynk | 10,6 mg |
| Błonnik pokarmowy | 35 g |