Centrum wiedzy

Redukcja wagi - 1800kcal

Redukcja wagi - 1800kcal

Przykładowa dieta

07:00 Posiłek I
Propozycja 1. Grahamka z pastą z makreli i suszonych pomidorów, owoc
Bułka grahamka70 g1 sztuka
makrela wędzona50 g1/3 sztuki
Pomidory suszone w oleju30 g2 sztuki
Ser twarogowy chudy20 g1 plaster
Ocet balsamiczny4 g1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony2 gszczypta
Ogórek50 g1 mała sztuka
Banan140 g1 mała sztuka

Sposób przygotowania: Makrelę obrać z ości, rozdrobnić widelcem. Dodać twaróg, pokrojone drobno pomidory, ocet balsamiczny i pieprz. Wszystko razem utrzeć na gładką masę. Pastę położyć na przekrojonej na pół bułce. Na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki ogórka.

10:00 Posiłek II
Propozycja 1. Bułka z sałatą, polędwicą i ogórkiem, serek ziarnisty z pomidorem, owoc
Bułka grahamka35 g1/2 sztuki
Masło5 g1 łyżeczka
Sałata5 g1 liść
Polędwica z indyka10 g1 plaster
Ogórek kiszony50 g1 mała sztuka
Serek ziarnisty75 g1/2 kubka
Pomidor60 g1 mała sztuka
Pomarańcza150 g1 sztuka

Sposób przygotowania: Bułkę posmarować masłem. Położyć sałatę, polędwicę i pokrojonego ogórka. Serek przełożyć do miseczki. Wkroić pomidora.

13:00 Posiłek III
Propozycja 1. Sałatka warzywna z kurczakiem, na deser owoc
Jabłko220 g1 duża sztua
Kurczak, filet80 g1/3 sztuki
Sałata logowa120 g3 liście
Pomidor130 g1 średnia sztuka
Ogórek50 g1 mała sztuka
Groszek zielony konserwowy45 g3 łyżki
Kukurydza konserwowa45 g3 łyżki
Oliwa z oliwek2 g1/2 łyżeczki
Olej lniany5 g1 łyżeczka
Zioła prowansalskie1 g1/2 łyżeczki
Przyprawa bazylia1 g1/2 łyżeczki
Sól4 g2 szczypty
Pieprz czarny mielony2 gszczypta

Sposób przygotowania: Kurczaka doprawić solą i pieprzem, smażyć na oliwie z oliwek. Usmażonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Sałatę porwać, pomidora i ogórka pokroić. Mięso razem z sałatą, pomidorem i ogórkiem przełożyć do miseczki, dodać groszek i kukurydzę. Całość wymieszać, skropić olejem lnianym i przyprawić bazylią i ziołami prowansalskimi.

16:00 Posiłek IV
Propozycja 1. Wołowina duszona z warzywami, kasza gryczana, owoc
Wołowina120 g1 porcja
Marchew50 g1 sztuka
Cebula25 g1/2 małej sztuki
Cukinia60 g1 kawałek
Papryka żółta40 g1 kawałek
Papryka czerwona40 g1 kawałek
Oliwa z oliwek5 g1 łyżeczka
Bulion warzywny220 g1 szklanka
Sól2 gszczypta
Pieprz czany mielony2 gszczypta
Przyprawa oregano3 g1 łyżeczka
Kasza gryczana50 g1/2 woreczka
Jabłko120 g1 mała sztuka

Sposób przygotowania: Wołowinę umyć, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić wołowinę, podsmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę i chwilę poddusić. Papryki oczyścić z pestek, pokroić na kawałki. Cukinię umyć, pokroić na grube plastry. Marchewkę obrać, i pokroić na małe kawałki. Warzywa dodać do mięsa, dusić kilka minut. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu około 50 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem i oregano. Podawać z kaszą gryczaną. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

19:00 Posiłek V
Propozycja 1. Omlet pełnoziarnisty z szynką i suszonym pomidorem, owoc
Jajo50 g1 sztuka
Mąka pełnoziarnista10 g1 łyżeczka
Szynka z piersi kurczaka20 g1 duży plaster
Pomidory, suszone7 g1 sztuka
Cebula15 g1 plaster
Sól2 gszczypta
Pieprz czarny mielony2 gszczypta
Oliwa z oliwek5 g1 łyżeczka
Grejpfrut300 g1 sztuka

Sposób przygotowania: Pomidora, cebulę i szynkę drobno pokroić. Jajo ubić widelcem, dodać mąkę i delikatnie wymieszać z pokrojonymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem. Oliwę rozgrzać, wylać masę jajeczną i smażyć z obu stron do ścięcia się jaja.

Analiza odżywcza diety

Wybrane składnikiZawartość w diecie
Kalorie1780 kcal
Białko99 g
Węglowodany259 g
Tłuszcze50 g
Tłuszcze nasycone16 g
Tłuszcze jednonienasycone21 g
Tłuszcze wielonienasycone10 g
Omega-31,9 g
Witamina B11,6 mg
Witamina B21,9 mg
Witamina PP35 mg
Witamina B126,5 mcg
Witamina C342 mg
Witamina E13,1 mg
Wapń544 mg
Magnez566 mg
Żelazo22,4 mg
Cynk13,4 mg
Błonnik pokarmowy44 g