Przykładowa dieta
07:00 Posiłek I
Propozycja 1. Zapiekana kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem, olej lniany |
---|
Jabłko | 220 g | 1 duża sztuka |
Jogurt naturalny 2% | 25 g | 1 łyżka |
Kasza jaglana | 90 g | 1/2 szklanki |
Miód | 5 g | 1 łyżeczka |
Mleko 1,5% tłuszczu | 110 g | 1/2 szklanki |
Olej lniany | 7 g | 1 łyżeczka |
Olej rzepakowy | 5 g | 1 łyżeczka |
Przyprawa cynamon | 2 g | szczypta |
Sól | 4 g | 2 szczypty |
Woda | 220 g | 1 szklanka |
Sposób przygotowania: Kaszę wypłukać i wrzucić do gotującej się wody z mlekiem, dodać szczyptę soli, wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu wchłonięcia płynu przez kaszę (około 20 minut). Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z miodem i cynamonem. małe naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia położyć połowę porcji kaszy, na to masę jabłkową i pozostałą kaszę. Zapiekać 30 minut. Przed podaniem polać jogurtem naturalnym. Łyżeczkę oleju spożyć przed lub po posiłku.
10:00 Posiłek II
Propozycja 1. Sałatka brokułowa z serem feta, pieczywo, owoc |
---|
Brokuły | 124 g | 1/4 sztuki |
Ser feta | 30 g | 2 plastry |
Jogurt naturalny | 75 g | 1/2 kubka |
Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
Koper | 4 g | 1 łyżeczka |
Migdały, płatki | 7 g | 1 łyżka |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 60 g | 2 kromki |
Mandarynka | 90 g | 3 sztuki |
Sposób przygotowania: Różyczki brokuła ugotować w wodzie, wyłożyć na talerz, ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem naturalnym i drobno pokrojonym koprem. Migdały uprażyć na złoty kolor bez tłuszczu na patelni teflonowej. Do miseczki włożyć różyczki brokuła, ser fetę i polać sosem jogurtowym. Całość posypać migdałami. Pieczywo zjeść do posiłku.
13:00 Posiłek III
Propozycja 1. Twarożek z rzodkiewką i pomidorem, pieczywo, owoc |
---|
Ser twarogowy półtłusty | 60 g | 3 plastry |
Jogurt naturalny 2% | 40 g | 2 płaskie łyżki |
Rzodkiewka | 30 g | 3 sztuki |
Pomidor | 130 g | 1 średnia sztuka |
Sól | 2 g | szczypta |
Koper | 10 g | 1 łyżeczka |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Chleb graham | 90 g | 3 kromki |
Masło | 10 g | 2 łyżeczki |
Jabłko | 120 g | 1 mała sztuka |
Sposób przygotowania: Rzodkiewki i pomidora pokroić w kostkę, dodać ser i jogurt naturalny, posypać koperkiem. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pieczywo posmarować masłem.
16:00 Posiłek IV
Propozycja 1. Pieczony łosoś na warzywach z ryżem, sok ze świeżych owoców |
---|
Filet z łososia | 150 g | porcja |
Przyprawa do ryb | 2 g | 1/2 łyżeczki |
Fasola konserwowa | 80 g | 2/3 szklanki |
Papryka czerwona | 90 g | 1/2 średniej sztuki |
Cebula czerwona | 50 g | 1 mała sztuka |
Przyprawa tymianek | 3 g | 1 łyżeczka |
Ryż brązowy | 75 g | 3/4 woreczka |
Pomarańcza | 150 g | 1 sztuka |
Grejpfrut | 150 g | 1/2 sztuki |
Sposób przygotowania: Łososia posypać przyprawą do ryb, cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski. Pokrojone warzywa położyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem. Na wierzchu położyć łososia. Piec w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Z owoców wycisnąć sok za pomocą wyciskarki do owoców lub sokowirówki.
20:00 Posiłek V
Propozycja 1. Jajo sadzone w pomidorach z grzankami pełnoziarnistymi, owoc |
---|
Jajo | 50 g | 1 sztuka |
Pomidor | 200 g | 1 duża sztuka |
Olej rzepakowy uniwersalny | 5 g | 1 łyżeczka |
Cebula | 15 g | plaster |
Czosnek | 3 g | 1 mały ząbek |
Przyprawa bazylia | 3 g | 1 łyżeczka |
Pieprz czarny mielony | 1 g | 1/2 łyżeczki |
Sól | 2 g | szczypta |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 60 g | 2 kromki |
Brzoskwinia | 120 g | 1 średnia sztuka |
Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojonego, obranego ze skórki pomidora. Dodać wszystkie przyprawy i dusić około0 10 minut do odparowania wody. Na środku zrobić dołek i wbić jajko. Posolić i przykryć pokrywką. Zmniejszyć ogień i smażyć do pożądanej konsystencji. Podawać z chlebem pełnoziarnistym opieczonym w tosterze lub piekarniku.
Analiza odżywcza diety
Wybrane składniki | Zawartość w diecie |
---|
Kalorie | 2300 kcal |
Białko | 93 g |
Węglowodany | 368 g |
Tłuszcze | 69 g |
Tłuszcze nasycone | 22 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 25 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 19 g |
Omega-3 | 5 g |
Witamina B1 | 2,6 mg |
Witamina B2 | 2,5 mg |
Witamina PP | 27 mg |
Witamina B12 | 7,5 mcg |
Witamina C | 411 mg |
Witamina E | 21,7 mg |
Wapń | 1163 mg |
Magnez | 576 mg |
Żelazo | 26,6 mg |
Cynk | 16,7 mg |
Błonnik pokarmowy | 55 g |